(Eko Blato)

Izbjegavanje nastanka OPASNOG OTPADA

Compost Hands

Opasni otpad je količinski neznatna stavka u ukupnom otpadu, ali svojim svojstvima uvjetuje najdalekosežnije štetne posljedica po ljude i okoliš, zato se naučimo/podsjetimo rabiti prirodna sredstva i tehnike koje će zamjeniti opasni otpad u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Na koji način?

Koristitimo prirodna sredstva umjesto opasnih kemikalija za čišćenje. Umjesto kemikalija i sintetičkih sredstava, za čišćenje se mogu upotrijebiti i jednako učinkovita prirodna sredstava: alkoholni ocat, sol, limun, sodabikarbona, pepeo, eterična ulja, alkohol . . . na webu postoje stotine recepata i savjeta za pripravak i korištenje prirodnih sredstava za čišćenje koji su nam fizički i cjenovno lako dostupni.

U osobnoj higijeni koristimo prirodnu kozmetiku i time ograničimo nastanak opasne amabalaže i otpadnih voda.

Racionalizirajmo rad perilica za pranje rublja i posuđa, uključimo ih tek kad su napunjene. Ne uključujmo perilice zbog par komada posuđa ili rublja - nije racionalno ni za okoliš, ni za novčanik.

Darujmo stvari. Sve ono što još ima uporabnu vrijednost, a Vama više ne treba i želite to odbaciti, poklonite onome kome to treba. (Ostatake boje nakon bojanja, razređivači,  . . . )

Koliko je više moguće izbjegavajmo pesticide u poljoprivredi. Mehanički način obrade tla i njege usjeva znatno može doprinjeti ograničavanju razvoja bolesti i štetnika: održavanje higijene posjeda – rezidba, uništavanje bolesnih djelova biljaka, zaoravanje, košnja uz siderciju,  plodored, korištenje pepela, pravilna i uravnotežena gnojidba s naglaskom na organska gnojiva. Korištenje organskih gnojiva jedna je od ekoloških najvažnijih radnji u procesu recikliranja otpada. Posebno se to odnosi na smanjivanje količine biootpada i održavanja stabilnosti ekosustva.

Ne bacajmo opasni otpad zajadno s ostalim/komunalnim otpadom. U slučaju da  ne možemo izbjeći nastanak opasnog otpad, nikako ga ne odbacujmo zajedno sa ostalim komunalnim otpadom već ga odlažimo u za to predviđene spremnike. Tako prikupljeni opasni otpad preuzimaju tvrtke ovlaštene za gospodarenje opasnim otpadom.

Držeći se navedenog možemo znatno utjecati na poboljšanje kvalitete i zdravlja okoliša u kojem i s kojim živimo.

Izbjegavanje Otpada Izbjegavanje Otpada1 Izbjegavanje Otpada3

Neki korisni linkovi na ovu temu:

http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/eko-ciscenje-kuhinje/
http://pucajodzdravlja.com/napravite-sami-prirodna-sredstva-za-ciscenje-kucanstva/
http://www.coolinarika.com/tag/prirodna-kozmetika/
http://ekorazvoj.hr/index.php/2015-07-14-15-35-24/dobro-je-znati
http://www.cistoca.hr/usluge/odvojeno-skupljanje-otpada/opasni-i-stetni-otpad-iz-kucanstva/1348
http://www.eko-blato.hr/pr-ot
http://www.eko-blato.hr/kate/opasni-otpad